054-3039053
בלפור 35 נהריה | קיבוץ מחניים

ד"ר וייסמן טוביה
מאסטר במשפטים/רפואת שיניים

השתלת שיניים
השתלת שיניים - מידע כללי
שתל דנטלי הינו עצם מתכתי בד"כ מטטיניום דמוי "דיבל" המוכנס לתוך עצם הלסת בהברגה או בדרך אחרת. לאחר מספר חודשי המתנה שבהם השתל "מתקבע" מרכיבים כתר על השתל. ניתן להשתמש בשתל להשלמת שן בודדת או מספר שיניים וזאת מבלי לפגוע בשיניים סמוכות כפי שהיה נהוג לפני שנים.
ניתן לשחזר לסת שלמה בעזרת החדרת מספר שתלים והתקנת גשר.
תנאי ראשון לביצוע שתלים הוא: כמות ואיכות של עצם הלסת, ככל שהעצם רבה וחזקה יותר ניתן יהיה להשתמש בשתלים רגילים. כשאיכות ו/או כמות העצם יורדת נאלץ להשתמש בטכניקות אחרות כמו שתלים קצרים, שתלים בעצמות הפנים (זיגומטיים ופטריגואידים).
סיכויי שתלים בכלל הינו גבוה ונע סביב 95%, אין צורך בלקיחת תרופות מלבד בימים הסמוכים להשתלה. רמת הכאב בזמן ולאחר ההשתלה ניתנת לשליטה בקלות ודומה לרמת הכאב של עקירה.
all on 6
בחסר מוחלט של שיניים בלסת מוחדרים 6 שתלים במקומות "הטובים ביותר" ועליהם מורכת מערכת שיניים שלמה (גשר טוטלי), הטיפול מבוצע ביום אחד והמטופל יוצא עם גשר זמני מאקריל, גשר האקריל מאפשר תיפקוד ואכילה רגילים ויוחלף בגשר קבוע תוך פרק זמן של 3-6 חודשים. השיטה הומצאה ע"י דר' פאולו מלו בשנות ה -80 ודורשת תיכנון וביצוע קפדני ומיומנות קלינית של הרופא והטכנאי.
לאחר ביצוע CT ותכנון מקדים של השתלים, מכינים סד כירורגי המשמש את הרופא בזמן העבודה ומאפשר דיוק וניצול המקום הטוב ביותר לשתלים. אחרי ביצוע השתלים מותקן גשר זמני מאקריל לתקופת ריפוי לקיבוע של השתלים. יתרונות השיטה:
-
העמסה מיידית
-
פרוצדורה קלה ולא מסובכת
-
לרוב ניתן לעקור, להשתיל ולשקם ביום אחד
-
רמת כאב וזמן השיקום קצרים
השתלת שיניים בהנחיית מחשב
השימוש בסד ניתוחי המתוכנן ע"י מחשב לפי הנתונים והדרישות של הרופא הינה פרוצדורה חדשנית ומדויקת מאוד המאפשרת ניצול מירבי של מסת עצם הלסת לשם מיקומם של שתלים העתידים להיות מאחזים בגשר. לאחר בדיקת המטופל וביצוע מודל מגבס של השיניים מופנה המטופל ל CT.
ע"י שילוב נתוני ה CT ומודל הגבס ובעזרת תכנון קפדני יבצע המחשב תוכנית טיפולים שתודפס במדפסת תלת מימד לכדי סד כירוררגי שבו ישתמש הרופא בזמן הניתוח.
יתרונות השיטה:
-
דיוק מירבי והקטנת הסיכוי לועות או סטייה
-
ניצול מקסימלי של עצם הלסת
-
הפרוצדורה אינה דורשת חיתוך ותפרים בחניכיים, עקב כך זמן ההחלמה קטן והכאב פוחת
-
זמן ישיבת המטופל על הכסא קצר ("זמן כסא" קצר)
-
אפשרות להדמייה, ממוחשבת מראש, למראה הפה לאחר השיקום
ד"ר וייסמן מנוסה מאוד בפרוצדורה זו ואחוזי ההצלחה בטיפול מסוג זה עולים על 95% במרפאתנו.

השתלת שיניים ביום אחד
פרוצדורה מורכבת שבה המטופל חסר שיניים, או מבקש לעקור את השיניים הפגומות שבפיו, ולבצע גשר מקובע (שבשלב מאוחר יותר יוחלף בגשר מחומר קבוע) באותו היום. גודל הגשר שמבוצע משתנה: יכול להיות קצר- בין שלוש שיניים, ויכול להיות ארוך יותר- כל השיניים בלסת (12 שיניים).
המטופל מגיע בבוקר, מבוצעת עקירות השיניים, שמיד לאחריה מושתלים מספר השתלים המתוכנן.
בסוף הליך ההשתלה נלקחות מידות ומבוצעת התאמה של גשר שהוכן מראש ע"י הטכנאי. בצורה זו תוך כ 5-6 שעות, המטופל יוצא עם שיניים זמניות בפיו לתקופת ההחלמה וקליטת השתלים שאחריהן יותקנו שיניים קבועות.
השתלת עצם
פרוצדורה כירוררגית שבה מוסיפים עצם למסת העצם הקיימת, מאחר שאינה מספיקה לביצוע שתלים. העצם המושתלת יכולה להיות ממקור אדם, בעל חיים או סינטטית. לפי החלטת הרופא העצם מושתלת בצורת גרגירים עדינים או גסים,או בצורת "לבנים"(בלוקים) של עצם המקובעים לעצם הלסת בעזרת פינים קטנים השלמת עצם כבר בסיום העקירה מונעת אובדן גובה עצם ושומרת על כמות העצם לצורך ביצוע שתל עתידי. לאחר השתלת העצם יש להמתין לריפוי וקליטה לפני השיקום כשלושה עד שישה חודשים.
השתלת עצם בצורת גרגירים לאחר עקירה

עצם בצורת גרגירים(מימין), ובצורת בלוקים(שמאל)

השתלת שיניים לסובלים מחוסר עצם קיצוני
שינים לסובלים מחוסר עצם קיצוני התקנת שיניים וקבלת שיניים ביום אחד גם למחוסרי עצם ניתנים לביצוע במרפאתנו בשיטות המתקדמות ביותר ללא השתלת עצם מקדימה וללא הרמת סינוס תוך שימוש בשתלים זיגומטיים, ו/או פטריגואידיים כמו כן בשתלים ייעודיים קצרים מסוג bicon.
שתלים זיגומטיים
שתלים זיגומטיים הם שתלים ארוכים הנאחזים בעצמות הזיגומה ומהווים עיגון לשיקום הלסת העליונה. שתלים אלו מיועדים הן להשתלה והעמסה מיידית והן להשתלה קלאסית בשני שלבים עם תקופת המתנה לקליטה. שימוש בשתלים אלו מונע השתלות עצם והרמת סינוס ולכן נחשבים לפרוצדורות קצרות ונוחות יותר למטופל.
התוויות אחרות לשימוש בשתלים אלו כוללות:
-
כישלון בהתקנת שתלים רגילים
-
כישלון בניתוח הרמה סינוס או כישלונות אחרים ניתוחיים
-
-
שיחזור אזורים לאחר קטיעה כתוצאה מגידול או מטראומה
בלסת עליונה אחורית עם אובדן עצום ניכר מתקינים שתל זיגומטמי אחד בכל צד בשילוב 2-4 שתלים באיזור הקדמי של הלסת עליהם מרכיבים גשר זמני מקובע בהברגה.
כשעצם הלסת חסרה לחלוטין משתילים בכל צד 2 שתלים זיגומטים (Quad zygoma) ועליהם מקבעים גשר זמני בהברגה.
בשיטת השתלה זו ישנם סיבוכים מועטים בלבד במידה והיא מבוצעת על ידי רופא מיומן. אחוזי הקליטה והשרידות הינם 96% לכ-12 שנים ההתוויה העיקרית הינה שיקום לסת שלמה בלסת עליונה חסרת עצם אך ניתן להשתמש בשתלים אלו לחסר שיניים חד צידי.
שתלים פטריגואידיים
בדומה להשתלת שתלים זיגומטיים קיימים גם שתלים פטריגואידיים שמיתרים ביצוע פרוצדורות של הרמת סינוס וניתוחי השתלות עצם אחרים.
שרידותם של שתלים פטריגואידיים לאורך 10 שנים הינם 91% שתלים אלו מוחדרים לעצם דחוסה מאוד ולכן יכולים לתת נקודת עיגון אחורית טובה.

הרמת סינוס
ניתוח להרמת סינוס – ניתוח להרמת הסינוס מתבצע בלסת עליונה כשישנו חסר במימד אחד או בשני מימדים(אנכי ואופקי) באיזור השיניים הטוחנות, כדי לספק אחיזה אופטימלית לשתל שעליו מתבצע השיקום.
קיימים שני סוגים של ניתוח להרמת סינוס, סוג הניתוח נקבע ע"י הרופא בהתאם לכמות העצם ההתחלתית:
הרמת סינוס סגורה - מתבצעת כאשר גובה העצם ההתחלתית אינו מספיק אך קיימים 5 מ"מ של עצם. מבצעים קדח שדרכו מוכנסת העצם המושתלת לתוך הסינוס תוך שהיא דוחקת את הממברנה העוטפת את החלק הפנימי של הסינוס, התקנת השתל מבוצעת באותו יום של הרמת הסינוס ולאחריה יש להמתין 6-9 חודשים לרפוי וקליטה.


הרמת סינוס פתוחה - כאשר כמות העצם האנכית ההתחלתית קטנה מ 5 מ"מ מבוצעת הפרוצדורה שבה מבצעים פתח אשר דרכו מוחדרת רקמת העצם המושתלת לחלל הסינוס תוך דחיקה והרמה של הממברנה העוטפת את הסינוס בתוכו.
